Stadsklooster Utrecht kan dat voorbeeld zijn

Het is lang geleden dat ik hier geschreven heb. Toch heb ik veel meegemaakt. En dan mis ik wel eens de inspiratie om het ook nog eens hier op te schrijven. Ook merk ik dat mijn inspiratie erg sterk moet zijn om zich te willen transformeren tot een schrijfwerk hier.

Dat heb ik gevonden in Stadsklooster Utrecht. Wat een mooi project!
Om hier optimaal dienstbaar aan te kunnen zijn wil ik van het engels afwijken en schrijf ik daarom gewoon in het Nederlands.

Begin mei vond ik een flyer in mijn brievenbus, en sprak ik de man buiten die ze verspreidde. Het was een oproep om een week later naar de kerk in mijn wijk te komen, zodat men op de hoogte gebracht kon worden van de mogelijkheden voor een nieuwe bestemming voor de kerk. Aldaar aangekomen werd mij duidelijk dat ik mee mocht helpen met de realisatie van Stadsklooster Utrecht: een plek met ruimte voor aandacht en verbinding. Er bleek een prachtige visie achter te zitten, welke op vier pijlers berust:

  • Maatschappelijk en Sociaal
  • Cultureel en Creatief
  • Religieus en Spritueel
  • Duurzaam

De algemene toon was deze: als we exploitatie kunnen vinden met respect voor deze visie, en een community weten te worden die voor elkaar en met elkaar het programma neerzet, dan kan het klooster een prachtige plek voor iedereen zijn. Waar oude en nieuwe waarden respectvol hand in hand gaan. Waar culturele en sociale uitingen een bron van verbroedering kunnen zijn.

Een prachtige presentatie van een mogelijke architectuur deed mij inzien dat hier niet klein gedacht wordt. Ik hoorde mensen met een sterke visie, die recht willen doen aan hetgeen er nu is, maar vooral wat er kan zijn.
De variant die mij het meeste aansprak was die van behoud van het middenkader van de kerk, waarbij de korte einden van het kruis opgeofferd zouden worden voor de verhuur aan bedrijven die binnen de visie passen. Door glazen wanden aan te brengen zou de openheid blijven verbinden. En door delen van de kerkmuur door glas te vervangen (met behoud van glas in lood!) kan het licht naar binnen.

De mogelijkheden voor een cultureel programma werden door de vier pijlers prachtig ingekaderd. Acoustische muziek, singer-songwriters, toneel, yoga, meditatie, workshops, lezingen, handenarbeid…wat een ruimte!

Ik zag het al helemaal voor me, een plaats waar gewerkt wordt aan een duurzame toekomst, en waar de gemeenschap eigenaar is van een prachtig en divers programma. Waar tegelijkertijd aandacht is voor elkaar, en de oude functies van de kerk doorgang kunnen vinden. Zoals hulp bieden aan hen die het nodig hebben.

Dit sprak sterk mijn eigen behoeftes aan om meer verbinding te zoeken met mijn gemeenschap, en mensen bij te staan. Ik kon niet anders dan me gelijk aanbieden aan het team. Gelukkig kan ik putten uit mijn ervaringen met De Universiteit (een community die samen leren door te doen centraal stelt) en mijn netwerk. Omdat ik sterk ben in het opzetten van digitale platforms ben ik dan ook maar de admin geworden van de nieuwe website, en beheer ik samen met anderen de “Stadsklooster Utrecht” Community pagina en werkgroep op Facebook. En om een vast ritme te bieden in de samenwerking komen we elke zaterdagmorgen samen in de kerk van 10:30-12:00u. Of in de priachtige tuin, want het is bijna weer zomer :)

Kom ook een keertje kijken!

2 thoughts on “Stadsklooster Utrecht kan dat voorbeeld zijn

  1. Trotyl jest nieżywy i nie da siÄ™ go wyoa‡izjwoÄn.Nie ‘wyjonizować’, ale wysterylizować. I to sÅ‚owo zostaÅ‚o użyte w sensie pozbawienia siÄ™ drobnoustrojów np bakteri.Chyba, że to byÅ‚ żart z twojej strony, wtedy trzeba byÅ‚o dodać maÅ‚Ä… buźkÄ™. ;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *